De kracht van compounding

Wat is de kracht van compounding?

Albert Einstein werd met name beroemd vanwege zijn wetenschappelijke onderzoeken, maar ooit omschreef hij ‘samengestelde interest’, ook wel compound interest en bij ons beter bekend als rente-op-rente, als “het achtste wereldwonder.” En dit fenomeen wordt al dcennia lang zeer succesvol in de finaciële wereld ingezet. Maar wat is het precies?

Bij compounding wordt, anders dan bij traditioneel sparen, de verdiende rente/dividend steeds weer (dagelijks/wekelijks) toegevoegd aan de hoofdsom, waarna het nieuwe hogere totaalbedrag automatisch herbelegd wordt om zo hetzelfde proces weer te herhalen om daarmee het originele ingelegde bedrag exponentieel te laten groeien. Compounding is dus eigenlijk rente-op-rente.

Bij traditioneel en enkelvoudig sparen wordt alleen rente betaald over het beginkapitaal, en niet over (eventueel) opgebouwde rente. In de praktijk sparen de meeste mensen op traditionele wijze bij een particuliere bank. De banken geven jouw (vb) 2,5% rente per jaar, maar diezelfde banken gebruiken jouw spaargeld onder andere om via compounding te beleggen. Door zelf via compoundig te sparen en te beleggen krijg je zelf de rente dagelijks of wekelijks bijgeschreven!

Compound sparen en beleggen is al sinds jaren voor IEDEREEN toegankelijk. Op deze manier sparen en beleggen kan al van €100.

Sneeuwbaleffect

De rente-op-rente uit compounding zorgt ervoor dat je totale inleg dus sneller groeit, omdat je steeds weer rente krijgt over de oorspronkelijke hoofdsom en wat steeds weer bijgeschreven wordt bij de hoofdsom van dat moment, enzovoorts. Bij compounding breng je dus letterlijk jouw spaargeld aan het rollen, ook wel het sneeuwbaleffect genoemd.

Een voorbeeld van de kracht van compounding

Als je besluit om vandaag €200.000,- te investeren tegen een rendement van 10%, dan heb je na 5 jaar met rente-op-rente €322.102,-. Dát is de kracht van compounding.

Werkt de kracht van compounding?

Deze manier van sparen/beleggen helpt om de hoofdsom na verloop van tijd met een enorme marge te vermenigvuldigen. Het stelt je in staat om het rendement in de volgende cyclus te verhogen. Dankzij de kracht van compounding is er minder tijd nodig om spaargeld/investeringen te verveelvoudigen in vergelijking met (traditionele) enkelvoudige (spaar)rente.

Warren Buffett is hét voorbeeld van iemand die het grootste gedeelte van zijn vermogen exponentieel heeft laten groeien via het compound effect:

Wat is de 72-regel?

De 72-regel is een berekening die het aantal jaren inschat dat het duurt om je geld bij een bepaald rendement te verdubbelen. Als je op je rekening bijvoorbeeld 4 procent krijgt, dan deel je 72 door 4 om zo het aantal jaren te bereken dat het duurt om je geld te verdubbelen. In dit geval is dat 18 jaar.

Wat is €10.000 over 20 jaar waard?

Je kunt via compounding verwachten dat een investering van €10.000 in 20 jaar uitgroeit tot €34.000.

Zie ook de Compound Interest Calculator van CNBC >